De Nederlandse luchtvrachtsector (ACN) sluit een rechtszaak tegen staatssecretaris Sharon Dijksma (luchtvaart) niet uit rond het behoud van vrachtvluchten op Schiphol.


Dat zegt de nieuwe voorzitter Ivo Aris van de belangenorganisatie ACN in een interview met Nieuwsblad Transport. ‘We onderzoeken juridische stappen tegen de staatssecretaris zoals we alle opties onderzoeken. Centraal staat bij ons als ACN het maximaliseren van de kans om de vrachtvluchten voor Schiphol te behouden.’

De staatssecretaris heeft recent in de Tweede Kamer toegezegd een lokale vrachtregeling voor Schiphol te willen steunen, maar heeft die steun wel afhankelijk gemaakt van een positief besluit van de Coordination Committee Netherlands (CCN), een overlegorgaan van alle luchtvaartmaatschappijen op Schiphol. Het grote probleem voor de vrachtsector is dat de passagiersmaatschappijen een grote meerderheid vormen binnen het CCN. ‘De vrachtmaatschappijen worden dan ook weggestemd en dat zorgt ervoor dat de sector uiteindelijk in de marge verdwijnt op Schiphol, als we niet oppassen’, stelt Aris
Volgens de ACN-voorzitter moet Dijksma het toekennen van extra vrachtslots niet afhankelijk maken van een besluit van het CCN. ‘Wij hebben juridisch onderzoek laten doen en het ministerie kan dit zelf beslissen. Wij roepen Dijksma dan ook op hier haar verantwoordelijkheid te nemen.’

Zie verder het interview met Ivo Aris in Nieuwsblad Transport van deze week.