De Deense Euro-commissaris eist dat EU-lidstaat Luxemburg, waar Amazon het hoofdkantoor heeft in Europa , dit bedrag plus rente terugvordert van de Amerikanen.

Volgens Vestager ontving het Amerikaanse internetwarenhuis illegale staatssteun van het Groothertogdom door een gunstige belastingdeal uit 2003, die nog eens in 2011 werd verlengd.

Amazon hoefde over bijna driekwart van de winst geen belasting te betalen en droeg daardoor vier keer minder af dan andere lokale bedrijven, aldus Vestager. ‘Dat is illegaal onder de Europese regels. Lidstaten kunnen geen belastingvoordelen geven aan multinationals die niet beschikbaar zijn voor anderen.’ Zo werd het grootste deel van de winsten van het Amerikaanse bedrijf tussen twee in Luxemburg gevestigde dochterondernemingen geschoven. Bij het ene bedrijf werken 500 mensen, in het andere nul. Die houdstermaatschappij was een lege huls, zonder kantoren. ‘Door de constructie drukte Amazon de belastingafdrachten.

Luxemburg ontkent dat er sprake was illegale staatssteun. Het land laat weten kennis te nemen van het besluit van Vestager en gaat het grondig analyseren.

Het is niet de eerste keer dat Vestager haar pijlen op Luxemburg richt. In 2015 werd het land opgedragen 30 miljoen euro terug te halen bij Fiat. Naar fiscale deals met McDonald’s en het Franse energieconcern Engie doet de Europese Commissie nog onderzoek.