De luchtvrachtmaatschappijen hadden ook in augustus geen reden tot klagen.


De vrachtvolumes bleven ook in die zomermaand fors stijgen met bijna 13%, terwijl in gevlogen tonkilometers zelfs een groei werd gemeten van 14.6%, meldt de Nederlandse luchtvrachtanalist WorldACD in zijn maandelijkse marktmonitor.

In navolging van de groeiende vrachtvolumes ontwikkelde ook de omzet van de airlines zich meer dan positief met 23% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, aldus de consultant. De gemiddelde opbrengst (marge), geholpen door een stijging van de euro tegenover de dollar en tariefsverhogingen, steeg met 15 dollarcent.

Volgens WorldACD blijven vooral Azië en Europa dit jaar de groei domineren in de mondiale luchtvrachtmarkt. De analist noemt daarbij vooral Hongkong, Duitsland, delen van China, Japan, Zuid Korea, het Verenigd Koninkrijk en Nederland als belangrijke groeimarkten. Positief is dat België met een groei van meer dan 25% samen met Vietnam in opkomst is als luchtvrachtland. De vrachtanalist schrijft die sterke groei in België vooral toe aan de investeringen in farmalogistiek op Brussels Airport. Negatieve uitzonderingen zijn er dit jaar ook, aldus WorldACD. Zo blijven Frankrijk, Australië en de Verenigde Arabische Emiraten onder het marktgemiddelde voor 2017.

WorldACD laat verder zien dat het recente overnames van Panalpina in de mondiale bloemenexpeditie goed en slechts kunnen uitpakken. De volumegroei in die markt lag op 9,9% over de eerste acht maanden van het jaar. Die toename is dan ook een van de redenen dat het segment bederfelijke goederen het als ladingsaanbieder goed blijft doen in de luchtvrachtsector. De groei in het transport van visproducten (4,9%) en fruit en groente (5,9%) was aanzienlijk lager.

Bij de groei in het internationale bloementransport plaatst WorldACD wel een kanttekening. Zo namen de bloemenstromen tussen Colombia en VS dit jaar met 18% sterk toe, terwijl het vrachtvervoer van snijbloemen van Kenia naar Nederland, een markt waarin Panalpina juist heeft geïnvesteerd, een krimp liet zien van 1,6%. Een reden voor dit opmerkelijk verschil wordt door de analist niet gegeven.