Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) heeft de Coordination Committee Netherlands (CCN) opgeroepen met spoed te komen met een advies over een aparte vrachtregeling voor Schiphol.


Dijksma wees er in de Tweede Kamer nogmaals op een aparte regeling (local rule) voor de vrachtsector te steunen. Bij een positief advies van de CCN zal zij binnen twee weken een eigen besluit nemen. Dat zal dan nog wel ter toetsing langs Brussel komen, aldus de staatssecretaris.

De local rule is een voorstel van vrachtkoepel ACN om aan vrachtmaatschappijen meer vluchten toe te kennen, nadat een groot aantal vliegbedrijven maar de helft van het aantal vliegbewegingen hebben toegewezen gekregen voor het winterseizoen op Schiphol door het ruimtetekort op luchthaven.

Dijksma was verder niet blij dat Schiphol een studie naar buiten heeft gebracht waaruit zou blijken dat verdere groei van de luchthaven mogelijk is. ‘Dat heb ik de CEO van Schiphol ook laten weten’, zei ze. Schiphol meldde vorige week het nieuws en verwees daarbij naar een zogeheten milieueffectrapportage (MER). Daarin zou staan dat door toepassing van nieuwe rekenregels Schiphol wel onder de afgesproken norm van de geluidsbelasting blijft en dat de luchthaven daardoor alsnog zou kunnen groeien.

Volgens Dijksma zit het toch allemaal iets genuanceerder in elkaar dan Schiphol doet voorkomen. ‘Het MER-verhaal is nog niet klaar.’ Ze noemde de stap van de luchthaven dan ook ‘onhandig’ en ‘niet verstandig’.