In Duitsland is ingaande 1 oktober een ‘vliegbrevet’ vereist voor het gebruik van drones. Wie een drone met een gewicht van twee kilogram en meer laat opstijgen, moet dit brevet kunnen tonen.


Volgens veiligheidsautoriteiten in de luchtvaart in Duitsland circuleren er in dat land inmiddels zeker een miljoen drones. Ze worden onder meer door fotografen gebruikt voor luchtopnames. Tv-zenders maken video’s met drones.

Expresvervoerders zetten de toestellen in voor de aflevering van pakketten. Helaas worden drones ook gebruikt voor het vervoer van drugs. Het aantal incidenten in de omgeving van luchthavens neemt toe. Dit jaar waren het er volgens persbureau DPA tot dusver al zestig.

Vorig jaar deden zich in totaal 64 incidenten voor; in 2015 waren het er maar veertien. De Duitse wetgever heeft nu besloten dat gebruikers van drones minimaal zestien jaar moeten zijn en voldoende kennis moeten hebben van het luchtrecht, de meteorologie (weerkunde) en de navigatie met kleine toestellen.

Alle drones met een gewicht van 250 gram en meer moeten per 1 oktober zijn gekentekend met de naam en het adres van de eigenaar op het toestel. Bij een gewicht boven vijf kilo wordt een vergunning vereist om de drone te laten opstijgen.

Drones mogen ten hoogste tot honderd meter de lucht in gaan. Ze zijn verboden in ‘gevoelige gebieden’, bijvoorbeeld luchthavens, ziekenhuizen, gevangenissen, bepaalde industriële inrichtingen en dergelijke. Het vliegbrevet kan worden verkregen bij achttien aangewezen instituten. De certificering van die instituten is in juli begonnen. Cursussen kunnen ook via internet worden gevolgd.