Het mondiale luchtvrachtvervoer tekende voor de maand juli voor een toename van 11,8%.


Dat meldt de Nederlandse luchtvrachtconsultant WorldACD in de laatste maandelijkse vrachtanalyse. De sterke groei kwam dit keer niet voor rekening van de Chinese export (+8% in juli tegen 19% over de eerste helft van 2017), maar die van onder meer Europa met een toename van 14,2%, stelt de analist. Daarbij noemt WorldACD onder meer Duitsland en Nederland als belangrijke groeimarkten naast het Verenigd Koninkrijk, India en Singapore.

Het gemiddeld rendement op het luchtvrachtvervoer steeg met 7,8% en bleef daarmee achter bij de volumestijging. De transportregio Azië-Noord-Amerika bleef daarbij voor de airlines met een rendementsstijging van 13,2% (in dollars) het meest lucratief vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Afgezet tegenover de eerste zes maanden van dit jaar was er sprake van een stabilisatie van de winstmarge in de luchtvrachtsector in dollars. In euro omgerekend, was er wel sprake van een lichte afname van de winstgevendheid in de branche van 2,3% in juli, stelt WorldACD. Het wijst er verder op dat ondanks de mindere groei van de Chinese luchtvrachtexport de inkomende luchtvrachtstromen met een stijging van 21% op een bijzonder hoog niveau blijven.