Daarmee is de luchtvaartmaatschappij nu eigenaar van vier vrachtjumbo’s. De aankoop wordt bevestigd door een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij. Hij kan verder niet uitweiden over de achtergronden van de aankoop of de aanschafprijs.
De 27 jaar oude B747-400BCF, een omgebouwd passagiersvliegtuig, wordt al bijna tien jaar gehuurd door Martinair van AirCastle. Die huurovereenkomst loopt begin 2018 af en partijen waren al enige tijd op zoek naar een gepaste oplossing of alternatief voor het beëindigen van de leaseovereenkomst. Daarbij speelde op de achtergrond mee dat AirCastle zijn kleine portfolio aan vrachtvliegtuigen verder wilde afbouwen en Martinair minimaal vier vrachtvliegtuigen nodig heeft om rendabel te kunnen opereren in de luchtvrachtmarkt.

Daarnaast is er ook een juridische noodzaak om tenminste een vrachtvliegtuig in de vloot van Martinair te houden. Anders verliest de vrachtmaatschappij haar Nederlandse vliegvergunning (AOC). Martinair maakt verder gebruik van drie B747-400ERF’s, die eigendom zijn van eigenaar KLM en in de kleuren van KLM Cargo vliegen.

KLM heeft in 2016 ook twee vrachtjumbo’s van Martinair aangekocht van AirCastle. Deze vrachtvliegtuigen stonden al enkele jaren geparkeerd op de Spaanse luchthaven van Teruel. Koop en sloop was volgens de vrachtdirectie van KLM goedkoper dan de freighter op te knappen en in ‘luchtwaardige toestand’ terug te geven aan de leasemaatschappij na het aflopen van het huurcontract.