Directeur Erik Varwijk van Air France-KLM Cargo kreeg bij zijn afscheid in 2015 een geldbedrag van 820.000 euro mee.


Dat blijkt uit een kleine toelichting op de financiële details uit het jaarverslag van de Air France-KLM Cargo over 2016. Het geldgedrag staat gelijk aan twee jaarsalarissen waarop hij blijkens zijn contract recht had als vertrekregeling, schrijft de directie van KLM in hetzelfde jaarverslag.
Varwijk was bij zijn aantreden als vrachtbaas van Air France-KLM in 2014 een van de best betaalde topmanagers van de luchtvaartmaatschappij. Hij kreeg bij zijn vertrek in maart 2015 ook nog een half jaarsalaris van 205.000 euro mee voor dat jaar.

Het is nog steeds onduidelijk waarom Varwijk, die amper twee jaar de vrachtdivisie heeft geleid, na 25 jaar de KLM-familie verliet. Algemeen wordt aangenomen dat hij opstapte uit onvrede over het feit dat de toppositie bij de KLM na het gedwongen vertrek van president-directeur Camiel Eurlings naar directielid Elbers ging.

Varwijk was in 2014 onder meer verantwoordelijk voor de ingrijpende afbouw van de vrachtvloot bij dochter Martinair Cargo. Bij zijn vertrek schreef de Frans-Nederlandse vrachtdivisie een verlies van ruim 200 miljoen euro. Varwijk werd in juli 2015 commercieel directeur bij Virgin Atlantic. Dit voorjaar stapte hij op bij de Britse luchtvaartmaatschappij.