Schiphol heeft de nettowinst het afgelopen jaar zien dalen van 374 miljoen euro naar 306 miljoen euro.


De omzet bleef met 1,4 miljard euro wel op peil, ondanks een forse verlaging van de havengelden van 11,6% die luchtvaartmaatschappijen moeten betalen. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde jaarcijfers van het luchthavenbedrijf.
De daling van de nettowinst is deels te verklaren door een eenmalige boekwinst op de verkoop van een belang in winkelbedrijf Schiphol Airport Retail in 2015. Daarnaast wijst topman Jos Nijhuis op de hogere kosten die Schiphol moest maken om de sterk aanzwellende passagiersstroom in goede banen te leiden.

De inkomsten uit parkeergelden en licenties voor winkels en horeca lieten in 2016 en stijging zien. Een herwaardering van het vastgoed leverde verder een meevaller op van 71 miljoen euro, dat was een jaar eerder 67 miljoen euro.

Dit jaar verlaagt Schiphol de havengelden met 7,1%. Vanaf 2018 moeten de luchtvaartmaatschappijen er evenwel rekening mee houden dat ze weer omhoog gaan.

Schiphol zag het in 2016 het aantal vliegbewegingen met 6,3% naar 478.864 stijgen en komt daarbij voor dit jaar dicht in de buurt van de afgesproken bovengrens van 500.000 vluchten. Die schaarste kan gevolgen voor de concurrentiepositie van de luchthaven de komende jaren, stelt de directie.

Schiphol gaat voor dit jaar uit van een verdere winstdaling.