De groei van het wereldwijde luchtvrachtvervoer is vorig jaar ruimschoots gehalveerd ten opzichte van 2014.


Brancheorganisatie IATA maakte woensdag bekend dat het volume met 2,2% toenam, na een stijging van 5% een jaar eerder. De lagere aanwas is vooral te wijten aan zwakke handelsomstandigheden in Europa en Azië.

Het jaar begon volgens IATA nog ‘sterk’, maar al snel kwam de klad erin. In Azië, goed voor 39% van het mondiale vrachtvervoer, nam het volume met een ‘bescheiden’ 2,3% toe. Belangrijke markten in Europa en Noord-Amerika, de bestemmingen van circa 43% van alle vracht, lieten nagenoeg geen groei zien.

Latijns-Amerika kende een daling van 6%, terwijl de volumes in het Midden-Oosten met 11,3% stegen. Gemiddeld zaten toestellen maar voor 44,1% vol, tegen een beladingsgraad van 45,7% in 2014.

De vooruitzichten voor de luchtvrachtmarkt en de wereldhandel blijven volgens IATA ‘broos’, hoewel er tekenen zijn dat de bodem is bereikt. ‘Indicatoren voor de eurozone zijn verbeterd en wereldwijd is het aantal exportorders wat gestegen.’ De brancheorganisatie vindt het echter nog te vroeg om te kunnen vaststellen of deze ‘voorzichtig positieve’ ontwikkeling houdbaar is.