De groei van de luchtvrachtmarkt is de afgelopen maanden vrijwel tot stilstand gekomen.


De wereldwijde vraag lag in april nog wel 3,3% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, maar sinds eind 2014 zijn de vrachtvolumes door de mindere economische cijfers in het Verre Oosten nauwelijks meer gegroeid. Dat maakte de internationale brancheorganisatie IATA donderdag bekend.

De groei op jaarbasis in april is ook beduidend lager dan in het eerste kwartaal, toen die gemiddeld op 4,3% uitkwam. Luchtvaartmaatschappijen zijn hun vrachtcapaciteit, hoofdzakelijk op passagiersvliegtuigen, wel blijven opschroeven. In april nam die met 5,5 procentpunt op jaarbasis toe. De gemiddelde beladingsgraad, een belangrijke graadmeter van efficiëntie in de luchtvaartbranche, zakte daardoor van 45,4% naar 44,7%.
De laagste benuttingsgraad werd gemeten in Afrika met 30,9%. Azië was koploper met 53,2%.

De toename van het vrachtvervoer (gemeten in tonkilometers vracht) kwam geheel voor rekening van carriers uit Azië en het Midden-Oosten (+14%). In Noord-Amerika stagneerde de vraag terwijl in Europa (-0,3%), Latijns-Amerika en Afrika er sprake was van stagnatie of een daling.

IATA verwacht op korte termijn geen verbetering in de groei van het vrachtvervoer. Mondiaal laten volgens de luchtvaartorganisatie de vrachtcijfers over april zien dat er vergeleken met het begin van dit jaar minder vertrouwen is onder de ladingsaanbieders.