Het mondiale luchtvrachtvervoer zat in februari stevig in de lift. Het volume uitgedrukte in tonkilometers vracht lag 11,7% hoger dan een jaar eerder, terwijl de capaciteit met 7,4% steeg.


Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van luchtvaartorganisatie IATA.

De groei is stukken sterker dan gemiddeld de afgelopen maanden. Dat komt volgens IATA vooral door eenmalige of tijdelijke effecten. Zo viel Chinees Nieuwjaar dit jaar in februari en vorig jaar al in januari. In de weken voorafgaand aan dat feest wordt altijd veel extra vracht vervoerd.

Ook grote terugroepacties van Japanse autofabrikanten in de VS speelden een rol. Daardoor moest een grote hoeveelheid onderdelen worden vervoerd van Japan naar de Verenigde Staten. Aziatische fabrikanten maakten tevens veel gebruik van luchtvervoer in verband met de congestie die in de Amerikaanse zeehavens aan de oostkust voor grote vertragingen zorgen.

Vooral Aziatische luchtvaartmaatschappijen deden dan ook goede zaken. Zij vervoerden 20,8% meer vracht dan een jaar eerder. Ook Noord-Amerikaanse vervoerders pikten een graantje mee. Zij konden profiteren van een 8,7% hogere vraag. In Europa was de groei met 1,1% veel minder sterk, terwijl de markt in Latijns-Amerika bijna 10% kromp.

Luchtvrachtanalist WorldACD ziet in haar eigen statistieken over februari zelfs een mondiale groei van de luchtvracht van 8%. Daarbij was er sprake van een stijging van 28% in het vrachtverkeer tussen Azië en de VS en een verbetering van het rendement van 3%. Volgens de consultant blijft de bestemming Noord-Amerika goed voor de helft van alle groei in de mondiale luchtvracht. Op andere regio’s noteerde de analist alleen een vermindering van het volume, met uitzondering van Afrika.