De vooruitzichten voor de internationale luchtvaart zijn in november verbeterd. Na een krimp in oktober is het luchtvrachtvervoer weer gestegen.

Ook is de groei van het passagiersvervoer toegenomen. Dat maakte de internationale luchtvaartorganisatie IATA woensdag bekend.


De totale luchtvaart groeide met 4,6% op jaarbasis in november, ten opzichte van een groei van 2,9% in oktober. De groei in luchtvracht bedroeg 1,6%, na een krimp van 2,6% in de voorgaande maand. Het vrachtverkeer maakte in 2012 een zwaar jaar door vanwege de moeilijke economische omstandigheden.

‘Het is nog prematuur om dit een keerpunt te noemen voor luchtvracht, maar in combinatie met de positieve economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten en een verbetering in het producentenvertrouwen de afgelopen maanden, zijn de omstandigheden aanwezig om terug te keren naar groei in 2013’, zei topman Tony Tyler van IATA.

IATA verwacht dat het vrachtverkeer dit jaar met 1,4% zal groeien. Voor passagiersvervoer verwacht de luchtvaartorganisatie een groei van 4,5%. ‘Hoewel passagiersvervoer het beter heeft gedaan dan vracht, ligt het huidige niveau slechts 2% hoger dan aan het begin van 2012’, aldus Tyler.

Het passagiersvervoer groeide in november op jaarbasis met 3,2% in capaciteit, terwijl de bezettingsgraad met 1 procentpunt verbeterde tot 77,3%. Deze groei was vooral te danken aan een groei van het aantal binnenlandse vluchten in groeimarkten als China en Brazilië.