Een terrorist zou een bom aan boord van een vliegtuig kunnen smokkelen om die boven Amerikaans grondgebied tot ontploffing te brengen, stelt een terrorismeprofessor uit Arizona.

De Transportation Security Administration (TSA), de instantie die verantwoordelijk is voor de beveiliging van de transporten in de VS, heeft in een reactie gezegd dat andere landen hun protocollen hebben om de desbetreffende vrachtvluchten te controleren. Maar in een volgende fase van het Secure Flight programma, een programma van de TSA voor het beveiligen van de luchtvaart, gaan overvliegende toestellen beslist aandacht krijgen, heeft de organisatie aangekondigd. Als daar nieuwe maatregelen voor overvliegend verkeer uit voortkomen, zullen de kosten daarvan deels voor rekening komen van andere landen en hun luchtvaartmaatschappijen worden, aldus de berichtgeving in de Amerikaanse media.

Maar er zijn ook heel wat deskundigen die deze nieuwe discussie onzin vinden. Nu ook nog eens alle vracht gaan scannen die over de VS heen vliegt, is volkomen onrealistisch, zegt een transportdeskundige uit Massachusetts. ‘Er vliegen ’s nachts tientallen miljoenen pakketjes over ons heen. Die kan je moeilijk allemaal gaan tegenhouden. Er moet een balans blijven tussen een acceptabel risico en economie.’

De luchtvaartorganisatie IATA spreekt van ‘een ongegronde angst dat andere landen geen veiligheidsstandaards zouden hebben op het niveau van de VS’. Het is een mythe dat overvliegende toestellen het Wilde Westen zijn, aldus de IATA.