Behalve de 147 Rotterdamse terminals, waarvoor al de International Ship and Port Facility Security Code gold, zijn in het nieuwe plan ook dertig risicovolle objecten en bedrijven opgenomen in het havengebied, waaronder het hoofdkantoor van het Havenbedrijf. Deze objecten zijn geselecteerd na een door het Havenbedrijf, de Zeehavenpolitie Rotterdam-Rijnmond, de Douane, de Politie, de DCMR en de Veiligheidsregio gemaakte risicoanalyse. De eigenaren zijn verplicht aanvullende beveiligingsmaatregelen te treffen, zoals bezoekersregistratie of videobewaking. ‘Het is goed dat wij en alle bedrijven weten wat gedaan moet worden bij een terroristische dreiging’, aldus het Havenbedrijf. Met het nieuwe Havenveiligheidsplan eindigt voor het Havenbedrijf Rotterdam fase twee in een beveiligingsprogramma met drie fasen.

Inmiddels is begonnen met de laatste fase: het beveiligen van de gehele logistieke keten.