Ondernemingen kunnen pas later beginnen zich voor te bereiden op de status van Authorised Economic Operator. Volgens verladersorganisatie EVO had er vanaf de tweede week van juli gedetailleerde informatie beschikbaar moeten zijn op de site van de douane, zodat ondernemers alvast ‘zinvol’ met de voorbereiding van hun aanvraag konden starten. De daadwerkelijke aanvraag kon dan in september worden ingediend. Op het laatste moment zou de douane besloten hebben om de betreffende informatie pas in september te publiceren. Volgens Godfried Smit, hoofd juridische zaken bij de EVO, betekent de vertraging dat ‘de postbus van de douane in september niet zal uitpuilen.’ De bedrijven kunnen immers pas de aanvraag doen als ze hun huiswerk hebben gedaan en dat kost een paar maanden.’

Ook zou de douane het roer hebben omgegooid en besloten hebben de bedrijven toch meer eigen verantwoordelijkheid te geven. Er wordt dus niet, zoals eerder aangekondigd, vooraf getoetst of de aanvrager het AEO-stempel wel verdient. EVO was eerder fel tegenstander van een self-assessment. De AEO zou daardoor een wassen neus worden. Theo Hesselink, senior policy adviser bij de douane, wil niet reageren en verwijst voor commentaar naar het directoraat-generaal van de belastingdienst. Een woordvoerder van de douane liet eerder deze week weten dat er geen sprake was van een vertraging. ‘Vanaf juli zou er informatie worden gegeven, dat doen we ook.’

Voor een verdere reactie op de woorden van de EVO was de douane vrijdag niet bereikbaar.

Malini Witlox