Dat stelt risico-adviseur Aon op grond van een nieuwe editie van de kaart die de wereldwijde terreurdreiging weergeeft. Aon, dat zijn Nederlandse hoofdkantoor in Rotterdam heeft, publiceerde dinsdag de Terrorism Threat Map 2007. De kaart, die een objectief overzicht geeft van de terreurdreiging in meer dan tweehonderd landen, laat zien dat Al Qaida en hieraan gelieerde terreurgroepen verzwakken. Aan de andere kant staan, meer dan ooit, terroristische plannen geheel los van elkaar. "We moeten onverminderd alert blijven," zegt Paul Bassett, Executive Director van Aon Crisis Management. Bassett: "De oorlog tegen de terreur lijkt, met name in Afghanistan, de bevel- en controlestructuur van Al Qaida te verstoren.

De terreurgroepen en -cellen van afzonderlijke landen zijn meer gefragmenteerd en dit leidt tot een lager coördinatieniveau. Het nadeel hiervan is dat de vele uiteenlopende terroristische plannen op zichzelf staan. Het feit dat een plan voor een aanslag in een bepaald land is verijdeld, wil nog niet zeggen dat andere plannen hiermee ook van de baan zijn." Terwijl de terreurnetwerken gefragmenteerder en minder gecoördineerd opereren, lijken de inlichtingendiensten en de terreurbestrijders wereldwijd steeds beter georganiseerd en gecoördineerd te worden. De verschuivingen in terreurontwikkelingen hebben belangrijke gevolgen voor het bedrijfsleven. "Bedrijven moeten zich realiseren dat het niveau en de vorm van het terreurrisico voortdurend aan verandering onderhevig is", stelt Bassett. "Wanneer een regio meer of minder vatbaar wordt voor een aanslag verandert het risicoprofiel voor organisaties aldaar. De kwetsbaarheden in de bedrijfsvoering en inkomstenstromen verschuiven.

Naarmate de conflicten in het Midden-Oosten zich verder ontwikkelen, kunnen we bijvoorbeeld meer internationale bewegingen van jihadstrijders verwachten. Dit heeft gevolgen voor de vorm en het niveau van de terreurdreiging."