De eisen zijn:
- Ondernemer en werknemers hebben vlekkeloze reputatie inzake corruptie en fraudebestrijding. De exploitant heeft in kaart gebracht welke gevaren zijn bedrijf loopt. Kennis vereist van beveiligingssystemen.
- Alle bedrijfsgebouwen zijn goed beschermd tegen indringers. Dus vergrendeling, buitenverlichting, goede controle van bezoekers en van alle binnenkomende goederen met verzegeling daarvan door veiligheidsbeambte.
- Privé-terrein is gescheiden van de zone waar wordt geladen, gelost, verzonden of opgeslagen. Onbevoegden hebben daar geen toegang.
- Expediteurs zorgen er voor dat alle documenten in orde zijn en dat verwisseling of fraude uitblijft.
- Vervoersbedrijven werken zodanig dat geen niet-geregistreerde goederen tussen de lading worden gestopt.
- Het personeel is zich bewust van de gevaren van terrorisme. Dat vereist scholing. Bovendien screenen van de medewerkers.
- Elk logistiek bedrijf heeft betrouwbaar systeem voor het opsporen en rapporteren van wat er misging.
De experts in Brussel begrijpen de felle kritiek vanuit het bedrijfsleven niet. ‘Elk fatsoenlijk en goed geleid bedrijf voldoet nu al aan zulke voorwaarden. Bovendien krijgt de overheid ruimte om deze eisen aangepast aan de nationale situatie in te vullen. Daar is door de logistieke wereld zelf hard op aangedrongen. Nu wij die ruimte bieden, klaagt men dat de regeling niet in de hele EU uniform is’, aldus de reactie in Brussel.
Meer asfalt lijkt mij zeker niet overbodig. Natuurlijk is er wat te zeggen voor spreiding van werktijden en thuiswerken.
Echter, met de groei van import en export welk elk jaar stijgt, lijkt mij ruimte voor het vrachtverkeer niet meer dan logisch. Het file probleem is echt niet op te lossen met spreiding en thuiswerken alleen.
Asfalt genoeg. Mensen (b.v bouwvakkers gaan van Dordrecht naar Groningen en andersom etc.) Als men nou eens in de buurt werkt, scheelt dat mijns inziens al een hoop.
Tja, er zijn zoveel meer mogelijkheden om te komen tot een betere spreiding.
Laatst een cursus gevolgd in Utrecht, een aantal dagen. De cursustijden waren van 9.00-16.00 uur. Cursisten vanuit het hele land. Echt waanzin. Waarom niet van 11.00-18.00 uur deze cursus gehouden? Verder, er zijn duizenden leerkrachten die dagelijks met de auto naar school gaan. Schooltijden zijn tussen 8.00 en 16.00 uur. Doe er wat aan dat dit anders geregeld wordt. Als klap op de vuurpijl storten de steden zich op
Knelpunten snel aanpassen en beroepschauffeurs meer ruimte geven, alsmede verruiming van het rijtijden besluit v.n. in het nachtelijk verkeer.
Thuiswerken wordt bij ons in het bedrijf wel gestimuleerd. Mensen zijn ook meer productief als ze gewoon thuis kunnen werken i.p.v. voor ze aan hun werkdag beginnen al uren onderweg zijn geweest (vermoeid).
Bedrijven moeten beter nadenken over waar zij zich gaan vestigen. Een hoofdkantoor hoeft niet in Amsterdam of Rotterdam te staan. Dergelijk grote kantoren kunnen ook op andere plaatsen staan waardoor werknemers dichter bij huis kunnen werken en niet meer met de auto de snelweg op hoeven te gaan. Daarbij komt nog dat de bedrijven geen mensen hoeven te werven die ver weg wonen.
Thuiswerken wordt door bedrijfsleven totaal niet gestimuleerd. Kwestie van vertrouwen. De overheid heeft mijns inziens boter op hun hoofd omdat zij er bij gebaat is als wij meer op de weg zijn, want dit levert meer belastinggeld op.