Het gaat daarbij om een korting van 0,3 Hong Kong dollar per kilo exportlading voor verladers op de vluchten van Cathay en haar zusterbedrijven Cathay Dragon, Air Hong Kong en HK Express. Het betekent een prijsverlaging van 18 tot 20% op de bestaande heffingen. De maatregel zal deels worden betaald door de luchthaven, dat eigenaar is van het plaatselijke afhandelingsbedrijf

Onlusten in Hongkong

De korting moet ervoor zorgen dat er meer Chinese exportlading via de voormalige Britse kroonkolonie gaat. HKIA zag dit jaar het vrachtvolume dalen met 3,3% en heeft verder veel last ondervonden van de recente onlusten. Veel vracht werd daardoor van andere Chinese luchthavens gevlogen.

Daarnaast komt er binnenkort een extra security-heffing op luchtvracht voor het scannen van de exportlading op HKIA. De korting betekent dan ook in feite dat de extra controle, die begin volgend jaar ingaat, geen extra kosten opleveren voor de verladers en de luchthaven zijn positie als de grootste luchtvrachthub van de wereld kan behouden.