‘Als we dat niet willen, dan houdt het op en gaan Schiphol en KLM het hier heel moeilijk krijgen’, stellen luchtvaartjurist en consultant Michiel Vlam en mobiliteitsondernemer Jaap Peerenboom in de De Telegraaf.

Het tweetal heeft ENADT opgericht, het European Northsea Airport Development Team. ‘We zijn in gesprek met belanghebbenden in binnen- en buitenland. Er blijkt nog altijd veel interesse te zijn in de plannen. Het is noodzaak dat die visie nu ook gaat doordringen in Den Haag, anders is het straks te laat’, zegt Vlam in de krant.

Dat zegt ook wethouder Guus Elkhuizen van de gemeente Nieuwkoop, die in de bestuursfractie van de Omgevingsraad Schiphol zit. ‘We staan als land op een kantelpunt. Er is leiderschap gevraagd, dit is een overstijgend probleem.’

Investeerders

De investeerders die in beeld zijn, zijn volgens de initiatiefnemers voor een derde publiek, een derde luchtvaartgerelateerd en een derde uit de energiehoek: ‘We praten ook met geldschieters uit het Verre Oosten. Die willen wel.’

Vorige maand wezen de meeste partijen in de Tweede Kamer plannen voor een vliegveld in zee af. Zo noemde de VVD het ‘onrealistisch’. Ook Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zegt, na een eerdere quick scan, gezien de hoge kosten geen heil te zien in een nadere voorstudie.