Donderdag liepen cao-gesprekken tussen AFS en FNV vast, aldus de vakbond. De bond zegt nu dat er mogelijk acties komen als het bedrijf niet over de brug komt vóór maandag 23 september 18.00 uur. Hoe de acties eruitzien, is nog niet duidelijk.

Anderhalf jaar

De bond en het bedrijf hebben anderhalf jaar onderhandeld. FNV wil in een tweejarige cao een verhoging van de salarissen van 3,5% met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2019 en 3,5% per 1 januari 2020. Ook zou een onafhankelijke deskundige de functies bij AFS moeten vergelijken met aanverwante bedrijven zoals KLM en Vopak.

De vakbond eist verder een tevredenheidsonderzoek voor medewerkers, waarin vooral de werkdruk wordt onderzocht. De bond wil dat leeftijdsdagen behouden blijven ‘om het zware werk vol te kunnen houden’.

Verbaasd

AFS zegt verbaasd te zijn dat de bond nu een ultimatum heeft gesteld. Volgens het bedrijf liepen de onderhandelingen goed en ligt er een voorstel op tafel dat ook de laatste details oplost.

AFS vindt de acties waar FNV mee dreigt onwenselijk en noemt het buitengewoon onverantwoord voor alle belanghebbenden als het bijtanken van vliegtuigen stil zou komen te liggen.

Storing

Afhankelijk van de aard van de acties bij Aircraft Fuel Supply kunnen ze grote gevolgen hebben. Afgelopen zomer moest AFS de levering van vliegtuigbrandstof stopzetten wegens een storing. Dit zorgde ervoor dat veel vluchten moesten worden geschrapt. Vele duizenden reizigers en ook de vrachtsector ondervonden hier toen grote hinder van.