De luchthaven van Hongkong is woensdag weer grotendeels in bedrijf. Het vliegveld, de grootste vrachtluchthaven ter wereld, moet honderden geannuleerde vluchten opnieuw inpassen. Woensdag is nog wel sprake van vertragingen. Schoonmakers en onderhoudswerkers ruimen op en repareren de schade.

Voor de vrachtsector is er sprake van een grote achterstand bij het verschepen van lading op passagiersvliegtuigen. Het transport op vrachtvliegtuigen had nauwelijks last van de acties op de passagiersterminal. De vrachtafhandelaar van de luchthaven zal nog wel enige dagen nodig hebben om de berg aan gestrande lading weg te werken.

Invloed China

In Hongkong wordt al weken gedemonstreerd. Aanvankelijk richtte het protest zich tegen de wet die uitlevering aan de Volksrepubliek China makkelijk zou maken. Inmiddels richten de acties zich steeds heftiger en gewelddadiger tegen de invloed van China, dat als buitenland wordt gezien. Hongkong is weliswaar onderdeel van China maar heeft eigen wetgeving en bestuur.

De aandelenmarkt van Hongkong daalde naar een dieptepunt in zeven maanden tijd. De Verenigde Naties drongen bij Hongkong aan op terughoudendheid naarmate de protesten toenemen.