Het schrappen van de vluchten op de luchthaven op het eiland Chek Lap Kok geldt als de meest ingrijpende maatregel in de negen weken van protesten tegen het bestuur van het autonome Hongkong. De regeringsleider van Hongkong, Carrie Lam, heeft geklaagd dat de betogingen de economie van het financiële centrum aan de Zuid-Chinese kust hard raken. Hongkong is ’s werelds drukste vrachtluchthaven.

Waarschuwing

Maandag heeft Peking gewaarschuwd dat de protesten moeten ophouden. Een woordvoerder van het regeringskantoor belast met de voormalige Britse en Portugese koloniën Hongkong en Macau stelde dat ‘het geweld moet stoppen en iedereen die zich zorgen maakt over de stad, moet zich tegen het geweld keren’.

De protesten zijn begonnen toen de regering-Carrie Lam een wet wilde aannemen die uitlevering aan de Volksrepubliek China makkelijk zou maken. Hongkong was tot 1997 ruim anderhalve eeuw Brits. Bij de overdracht werd vastgelegd dat de Speciale Autonome Regio Hongkong voor vijftig jaar minstens verder zou gaan als een los van de China staande stadstaat met een eigen wetgeving en bestuur. De wet over de uitlevering zou de totale overname van Hongkong door Peking bespoedigen vrezen de betogers.

Carrie Lam besloot het wetsvoorstel in te trekken om de gemoederen te bedaren, maar daar bleek het te laat voor. Het protest richt zich steeds heftiger en gewelddadiger tegen China dat als buitenland wordt gezien. De protesten zijn ook een beproeving voor de autoritaire regering in Peking.