Dit voorjaar heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) een nieuwe regeling goedgekeurd, waarbij geannuleerde vluchten in een reservepot komen en worden herverdeeld onder de luchtvaartmaatschappijen. Daarbij valt een kwart toe aan de vrachtmaatschappijen.

De maatregel was speciaal bedacht om de luchtvrachtsector aan extra vluchten te helpen, nadat de branche door het capaciteitstekort op Schiphol de afgelopen twee jaar het aantal vluchten scherp zag dalen.

Teller op nul

Volgens bronnen die betrokken waren bij het totstandkomen van de local rule komen de geannuleerde vluchten niet in de reservepot van Schiphol. ‘Die regeling gaat eerst vanaf het winterseizoen 2019 in’, stelt een bron. Die periode begint op 1 november van dit jaar. ‘Wat dat betreft staat de teller nog steeds op nul.’