Het magazijn sluit volgens CB aan bij de veranderde vraag in de markt: kleinere voorraden, kleinere ordergroottes en toename van het aantal orders.

Grijpvoorraden

Hans Willem Cortenraad, algemeen directeur CB: ‘Om onze groei te faciliteren en onze service levels verder uit te breiden, is expansie met een ‘bakkenmagazijn’ essentieel. Wij zien meer behoefte aan opslag van kleinere hoeveelheden. Bovendien neemt het aantal verschillende artikelen dat bij CB op voorraad ligt steeds verder toe. Dit betekent in de praktijk dat we vaker de ‘grijpvoorraden’ moeten aanvullen. Aan de andere kant neemt de omvang van een bestelling per klant af en neemt het aantal bestellingen juist toe, onder meer door de invloed van internet.’

Het magazijn kent drie gangen met in iedere gang 15 shuttles. De shuttles ‘picken’ de bakken die vervolgens via liftjes naar vier werkstations worden gebracht waar medewerkers de producten verzamelen in bakken en verder in het logistieke proces brengen. Elk werkstation kan 500 ‘picks’ per uur aan en liggen precies halverwege de hoogte van het magazijn waardoor de liften de minste afstand hoeven af te leggen.

‘De shuttles kunnen twee bakken tegelijk dragen en 700 bewegingen per gang per uur aan, waardoor een snel proces is gewaarborgd’, meldt CB. Naast een verzamelfunctie heeft het magazijn ook een herbevoorradingsfunctie. Volle bakken lopen direct door naar andere verzamelmagazijnen.

Ruimte voor uitbreiding

In het nieuwe magazijn kunnen nog liften worden toegevoegd waardoor nog meer orders per uur kunnen worden gepickt. Daarnaast biedt het nieuwe pand aan de Erasmusweg in Culemborg ruimte voor een uitbreiding van het magazijn met nog eens 150.000 bakken en 4.000 extra bewegingen per uur, zodat uit 300.000 bakken met 12 werkstations ongeveer 6.000 regels per uur kunnen worden gepickt.

Verder wordt de energie opgeslagen die vrijkomt als de shuttles en de liften remmen en als de liften omlaag gaan (zwaartekracht). Daarnaast wil CB zonnepanelen plaatsen op het dak en aan de gevel van het nieuwe magazijn. De opbrengst van deze panelen is goed voor circa 156 huishoudens.

Vanaf 1 september is het magazijn volledig gevuld en in gebruik.