Dat blijkt uit een rapport door Industrial real estate partners. Volgens de vastgoedmakelaar daalde de opname vorig jaar met 10% naar 3 miljoen vierkante meter. Vooral de maand maart kende een flinke dip, waarna in het najaar herstel volgde.

Rotterdam-Den Haag

De regio Rotterdam-Den Haag deed het het best, dankzij enkele grote transacties op de Maasvlakte en in De Lier, hoewel de opname iets achterbleef bij 2019. In de regio’s Arnhem-Nijmegen en Amsterdam/Schiphol/Almere steeg de opname, terwijl deze in Utrecht en Midden-Brabant juist fors omlaag ging.

Het grootste deel van het opgenomen oppervlak betrof nieuwbouw, net als een jaar eerder. Opvallend is daarbij de opkomst van speculatieve ontwikkelingen. Volgens de opstellers van het rapport blijkt speculatief ontwikkelen van logistiek vastgoed succesvol, de opname hiervan ging met 65% omhoog. Voor driekwart van de speculatieve projecten was al voor oplevering een huurder gevonden.

Record

Het beleggingsvolume bereikte in 2020 een nieuw record van 3,24 miljard euro. Volgens Industrial zien beleggers logistiek vastgoed als een corona-bestendige investering. De makelaar zag vooral een toename van het beleggingsvolume in Noord-Brabant, waar het aantal locaties en de aangeboden beleggingsobjecten achterbleven.