Dat verwacht het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat samen met economen van universiteiten in Rotterdam, Birmingham en Sheffield de effecten van de brexit voor Nederland en Europa onderzocht.

De Randstadregio’s hebben veel te winnen of te verliezen bij een goede deal, waarbij het gaat om de landbouw, voedingsmiddelenindustrie, handel en transport.

‘Het gemiddelde belang is in de EU als geheel minder groot dan in Nederland. Datzelfde geldt voor het Verenigd Koninkrijk’, aldus Mark Thissen, hoofdonderzoeker brexit bij het PBL. ‘Voor de bedrijfstakken die met name exporteren naar het Verenigd Koninkrijk zijn de uit te onderhandelen tarieven van grote invloed. De bedrijfstakken vormen een aanzienlijk deel van onze economie. Nederland, en dan met name de Randstad, heeft daarom het meest te verliezen bij een slecht brexitverdrag.’

Belangen

Volgens het PBL is in het Verenigd Koninkrijk met name Londen afhankelijk van een goede deal, terwijl in Europa de belangen tegengesteld en verdeeld zijn. Ook voor landen als Frankrijk en Zweden zijn de details van de deal belangrijk voor hun concurrentiepositie, maar daar wegen positieve en negatieve effecten van de brexit grotendeels tegen elkaar op.

Woensdag meldden experts van kredietverzekeraar Euler Hermes al dat het Nederland waarschijnlijk 4,8 miljard euro aan export gaat kosten als het Verenigd Koninkrijk eind dit jaar de Europese Unie verlaat zonder handelsakkoord.

Het PBL schreef zijn bevindingen op in het rapport ‘The Implications of Brexit for UK and EU Regional Competitiveness’.