Het Verenigd Koninkrijk blijft erbij dat er geen basis is om verder te praten over een brexit-deal als er geen wezenlijke verandering komt in de houding van de Europese Unie, zo heeft premier Boris Johnson via een woordvoerder laten weten. Daarmee reageerde de Britse regering op een uitgestoken hand van de EU om verder te praten over de juridische teksten voor de brexit-deal. Het Verenigd Koninkrijk wil pas weer aan tafel als de EU beweegt om tot een overeenkomst te komen ‘als twee gelijken’. Volgens Johnson moet het Verenigd Koninkrijk zich voorbereiden op een no-dealscenario.

Hoofdonderhandelaar van de EU Michel Barnier zei na een gesprek met zijn Britse tegenhanger David Frost wel bereid te zijn om verder te onderhandelen met het Verenigd Koninkrijk over een handelsakkoord, maar Londen vindt dat onderhandelingen ‘geen zin’ hebben als de EU haar standpunten niet aanpast. Daarmee werd een weekend afgesloten waarin beide partijen elkaar beschuldigden van een gebrek aan beweging.

Verwarrend

De Britse minister Michael Gove, sleutelfiguur in het brexit-beleid, maakte de situatie extra verwarrend toen hij maandag aan het einde van de middag persoonlijk plotseling veranderde van standpunt. Hij vertelde dat David Frost en Michel Barnier toch besloten hebben om ervoor te gaan, ook al staan ze nog ver van elkaar op sommige essentiële punten. Gove: ‘Er is een constructieve stap gezet door de EU en ik wil liever optimistisch naar de toekomst kijken dan angstig naar het verleden.’

Goves plotselinge optimistische toon was in sterk contrast met zijn toon van twintig minuten daarvoor toen hij nog een ‘wezenlijke verandering’ in de houding van de EU wilde zien om überhaupt nog in gesprek te gaan. De onverbiddelijke boodschap vanuit Downing Street deed de positievere toon van Gove echter snel weer teniet. Met nog maar twee maanden te gaan voordat de overgangsfase na de brexit afloopt, willen beide partijen proberen een aantal punten binnen te slepen waarop de onderhandelingen tot nu toe vastliepen. Daarbij roepen ze allebei de ander op om een eerste stap te maken.

De Britten verlieten eind januari de Europese Unie. In de overgangsfase tot eind dit jaar blijven ze de regels van de douane-unie en de eenheidsmarkt volgen. Zonder handelsakkoord zal begin volgend jaar een harde brexit plaatsvinden, met douanetarieven en andere bijkomende handelsbarrières. Mochten de partijen er niet uitkomen, dan zal de Britse regering volgend jaar geen brexit-onderhandelingen meer voeren met de EU, heeft de woordvoerder van premier Boris Johnson gezegd. Volgens de zegsman moet een handelsakkoord tussen Londen en Brussel per se voor het einde van dit jaar worden gesloten.

Einde overgangsperiode

‘We hebben herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat een overeenkomst voor het einde van de overgangsperiode bereikt moet zijn en we komen volgend jaar niet terug voor heronderhandelingen. We moeten duidelijkheid bieden aan onze burgers en bedrijven, en eindeloos verlengde onderhandelingen zullen dit niet teweegbrengen’, aldus de woordvoerder. Als de EU en het Verenigd Koninkrijk niet voor 31 december een handelsakkoord sluiten, valt de wederzijdse handel terug op regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat levert extra belemmeringen op, waardoor wordt gevreesd voor aanzienlijke economische schade.