De man achter bedrijven als Hutchison (ECT in Rotterdam) en Kruidvat is ondanks alle corona-misère een van de rijkste mannen op aarde gebleven, en volgens het Amerikaanse persbureau Bloomberg is dat mede te danken aan zijn financieel belang in Zoom. In een tijd dat ‘Zoom’ voor gewone stervelingen nog in de eerste plaats een liedje was van de Fat Larry’s Band, bedacht Li – in Azië alom bekend als ‘Superman Li’ – dat online vergaderen weleens zeer populair kon gaan worden. De elf miljard dollar die de zakenman in Zoom heeft zitten, is volgens Bloomberg nu goed voor een derde van zijn totale rijkdom.

Een half jaar voordat economische steunpakketten vanwege de coronacrisis een wereldwijde trend zouden worden, trok Li 128 miljoen dollar uit om het Hong Kongse midden- en kleinbedrijf te helpen overeind te blijven tijdens een roerige periode van volksprotesten. ‘Superman Li’ had sympathie voor de betogers, al probeert hij tegelijkertijd de machthebbers in Beijing niet te zeer voor het hoofd te stoten. En om op mijn beurt de Reclame Code Commissie te vriend te houden, mag hier niet onvermeld blijven dat Google Meet en Microsoft Teams natuurlijk evenzeer garant staan voor urenlange vergaderpret.

Vlak voor de coronacrisis uitbrak, hadden weinigen – behalve Li dus – een cent gegeven voor Zoom. Er klonk veel kritiek op de beveiliging en privacy die niet in orde zouden zijn. Maar een half coronajaar later is iedereen onbekommerd aan het video-vergaderen. Af en toe té onbekommerd, kan je stellen in het geval van de Britse vrachtwagenchauffeur die vorige week rijdend achter het stuur deelnam aan een online gemeenteraadsvergadering. De kritiek op de politiek actieve trucker was niet mals: op social media werd gesteld dat nu definitief bewezen is dat politici geen hersenen bezitten. De trucker vond zelf niet dat hij de verkeersveiligheid in gevaar had gebracht: hij had slechts zitten lúisteren, net zoals je dat naar je autoradio doet. Maar de gemeenteraadsleden van Boston, Lincolnshire, willen hun collega niet meer zien, of het nou op het scherm is of live in de raadszaal. Vergaderen achter het stuur: je hoeft helemaal geen helderziende te zijn om daar geen toekomst in te zien.