De omzet van het goederenwegvervoer, de grootste bedrijfstak in de transportsector, daalde in het tweede kwartaal met ruim 9% ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Bij de binnenvaartbedrijven daalde de omzet met 17%. Dit is overigens geen trendbreuk. Het is het vijfde kwartaal op rij dat de binnenvaart omzetverlies noteert.

In de gehele transportsector, waaronder het CBS ook het personenvervoer schaart, ging de omzet met 21% omlaag. Het stilvallen van de luchtvaart trekt dat cijfer flink omlaag. Zonder de luchtvaart bedraagt de omzetkrimp ongeveer 10%.

Post

De post- en koeriersbedrijven vormen een positieve uitschieter. Hun omzet steeg steeg met 8% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019. Tijdens de lockdown werd meer post verstuurd en meer online gekocht. De omzet van de internetverkopen steeg in het tweede kwartaal met bijna 55%.

Transportondernemers kijken met iets meer optimisme naar het derde kwartaal. Een kwart van de bedrijven verwacht omzetverlies. Een kwartaal eerder was dat nog 72%. Ruim 58% van de bedrijven geeft aan dat de winstgevendheid in het tweede kwartaal is verslechterd.