Dit blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur CBRE. Een dergelijke tijdelijke terugloop van de logistieke markt lag in de lijn der verwachting vanwege corona. Gezien de sterke fundamenten van de markt en de toenemende vraag naar logistieke ruimte, verwacht CBRE een spoedig herstel.

Aandeel foodsector

De opname daalde in bijna alle sectoren met één prominente uitzondering: logistieke bedrijven in de foodsector. Deze huurden de afgelopen tijd juist meer ruimte. In de eerste helft van 2020 zorgden zij voor 25% van het opnamevolume, ongeveer vijf keer zoveel als in dezelfde periode in 2019. Bedrijven in andere sectoren stelden beslissingen over logistieke huisvesting en toekomstige uitbreiding veelal uit door onzekerheid over toekomstige order- en goederenvolumes. Zo daalde de opname vanuit third-party logistieke dienstverleners (3PL’ers) in de eerste helft van 2020 met ongeveer 40%.

Ondanks de krimp, ziet Jim Orsel, director Industrial & Logistics bij CBRE, de toekomst van logistiek vastgoed positief in. ‘Online retailers – met name binnen de foodsector maar ook daarbuiten – hebben in de weken na de eerste coronamaatregelen topdrukte ervaren, waardoor er tijdelijke vraag naar extra ruimte was vanuit deze partijen’, vertelt hij.

‘E-commerce is daarnaast een structurele, drijvende kracht achter de vraag naar logistiek vastgoed. Het aandeel van e-commerce in de totale winkelverkopen in Nederland is groeiend, en de coronacrisis zal deze trend waarschijnlijk versterken. Daarnaast zullen er waarschijnlijk meer voorraden aangelegd worden. Beide factoren zorgen voor een toename van de vraag op langere termijn.’

Europese vastgoedmarkt

Vastgoedadviseur Buck concludeerde onlangs dat de hele Europese logistieke vastgoedmarkt te lijden heeft onder het coronavirus. In de negen belangrijkste markten zal de opname dit jaar 32% lager liggen dan vorig jaar, als per 1 oktober de situatie weer normaliseert. Wordt dat pas januari 2021, dan zal de opname in 2020 zelfs 46% lager uitvallen.

De markten in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Nederland, België, Italië, Spanje en Tsjechië hadden afgelopen jaar een gezamenlijk opnamevolume van 23,5 miljoen vierkante meter. Begin dit jaar was de verwachting dat dit opnamevolume in 2020 min of meer stabiel zou blijven (23,4 miljoen vierkante meter).

‘Maar een afname tot 15,9 miljoen vierkante meter (-32%) of zelfs 12,8 miljoen vierkante meter (-46%) is te verwachten, afhankelijk van het moment dat de gezondheidssituatie weer normaliseert (respectievelijk begin oktober 2020 of begin januari 2021)’, aldus Buck.

De huren voor logistiek vastgoed van topniveau blijven in veel logistieke markten dit jaar op het huidige niveau, verwacht de adviseur.