Dat concludeert Buck Consultants International op basis van een enquete waaraan 25 logistieke vastgoedontwikkelaars, investeerders, makelaars en experts deelnamen. Hierbij werden negen landen onderzocht: Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Nederland, België, Italië, Spanje en Tsjechië.

De negen logistieke markten hadden afgelopen jaar een gezamenlijk opnamevolume van 23,5 miljoen vierkante meter. Begin dit jaar was de verwachting dat dit opnamevolume in 2020 min of meer stabiel zou blijven (23,4 miljoen vierkante meter).

Gezondheidssituatie

‘Maar een afname tot 15,9 miljoen vierkante meter (-32%) of zelfs 12,8 miljoen vierkante meter (-46%) is te verwachten, afhankelijk van het moment dat de gezondheidssituatie weer normaliseert (respectievelijk begin oktober 2020 of begin januari 2021)’, aldus Buck.

De situatie verschilt wel per land. De landen die tezamen het logistieke hart van Europa vormen (Duitsland, Nederland, België) doen het beter dan de Zuid-Europese landen. De huren voor logistiek vastgoed van topniveau blijven in veel logistieke markten dit jaar op het huidige niveau, verwacht Buck.

‘Rendementen stijgen beperkt met 15 basispunten; de interesse van Aziatische en Amerikaanse bedrijven om te investeren in logistiek vastgoed zal naar verwachting de komende jaren niet verminderen. De ontwikkeling van mega-distributiecentra (meer dan 40.000 vierkante meter) zal doorgaan, wellicht in een iets lager tempo. De geïnterviewde bedrijven geven aan Nederland, Duitsland en Polen als favoriete vestigingslanden te zien voor xxl-dc’s. En de ontwikkeling van stadsdistributiecentra zal verder accelereren in heel Europa’, aldus het adviesbureau.

1,2 miljoen m2 minder

Ook in Nederland verwacht Buck dat de dc-nieuwbouwsector flink wordt geraakt. Hier dreigt de opname van nieuwe vierkante meters dit jaar met 28 tot 38% te krimpen in vergelijking met 2019, afhankelijk van wanneer de corona-situatie weer normaliseert. Dat betekent 0,9 tot 1,2 miljoen vierkante meter minder opname dan vorig jaar, toen zo’n 3,1 miljoen werd opgenomen.

Die conclusie trok Buck Consultants International onlangs uit onderzoek onder diverse Nederlandse beleggers en ontwikkelaars van logistiek vastgoed. Volgens Buck was de participatie groot genoeg om ruim 80% van de Nederlandse vastgoedmarkt af te dekken.

Ten opzichte van het hoge opnamevolume van vorig jaar moet de Nederlandse markt voor logistiek vastgoed, net zoals die van de Europese, naar verwachting een duidelijke stap terug doen. Voor volgend jaar zouden de vooruitzichten weer positiever zijn. Ook zouden de huuropbrengsten prima blijven.