De sorteer- en opslagmagazijnen van de online-winkel gingen na een uitspraak van de Franse rechtbank medio april definitief op slot, omdat onvoldoende maatregelen zouden zijn genomen om het personeel tegen het coronavirus te beschermen. De zaak was aangespannen door de vakbond Union Syndicale Solidaires.

Alleen levensmiddelen, hygiëne-artikelen en medicijnen mochten nog door Amazon in de vrachtcentra worden afgehandeld, totdat er een goede risico-analyse is gemaakt van de gezondheidssituatie in de dc’s in Frankrijk en aanvullende veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Op overtredingen staat een dwangsom van 1 miljoen euro.

Patstelling

De webwinkel ging tegen de uitspraak in beroep. Het concern zegt de noodzakelijke beschermende maatregelen te hebben genomen, waaronder de aanschaf van anderhalf miljoen beschermende gezichtsmaskers en 27.000 liter aan handgel. Die beroepszaak werd door de Amerikanen ook verloren, waardoor een patstelling ontstond.

De bezorging van pakketten via de Franse pakketcentra ligt nu al rond een maand stil. Amazon raadt haar Franse klanten verder aan goederen te bestellen via de netwerken van Amazon in andere Europese landen. De webwinkel zegt nu volgende week maandag (18 mei) eventueel nadere maatregelen bekend te maken, maar partijen verwachten niet dat dan het slot van de deuren gaat van de Franse dc’s.

Appèl

Amazon had eerder deze maand aangekondigd tegen de eerdere uitspraken in beroep te gaan bij de Franse hoge raad, de hoogste appèl-instantie in Frankrijk. ‘Onze logistieke centra zijn veilig’, beklemtoont de directie.