Eind december stond er 2,75 miljoen vierkante meter te huur of te koop. Daarmee nam de hoeveelheid beschikbaar logistiek vastgoed met 20% toe ten opzichte van een jaar eerder.

Nieuwbouw

Die stijging is er vooral vanwege de grote hoeveelheid nieuwbouw, aldus de NVM. In een jaar kwam er 375.000 vierkante meter bij, waardoor er in totaal een miljoen vierkante meter nieuw gebouwd logistiek vastgoed beschikbaar is.

Dat daarvan het nodige leegstaat, komt doordat een groot aandeel is gebouwd zonder dat er van tevoren een koper of huurder was gevonden. In 2019 werd 3,2 miljoen vierkante meter logistiek vastgoed in gebruik genomen.

Noord-Brabant

Volgens de NVM is er vooral in Noord-Brabant sprake van een toename. Ook in Zuid-Holland ontstond vorig jaar meer aanbod. In Limburg nam het aanbod weer af.

Beleggers investeerden vorig jaar 3 miljard euro in de logistiek vastgoed, ruim een half miljard euro meer dan in 2018. Het hoge beleggingsvolume was vorig jaar vooral te danken aan buitenlandse beleggers, stelt de NVM.