Kerst, de tijd dat je nog in een roezemoezig restaurant kon zitten: er wordt naar terugverlangd. De trend om thuiszitters te trakteren op televisie uit de oude doos deed een Amerikaanse TV-zender besluiten uit te pakken met een kerstfilmmarathon, terwijl van Emmeloord tot in Denver mensen hun kerstlampjes maar weer van zolder hebben gehaald om hun ‘corona blues’ te lijf te gaan.

Voor het coronavirus zelf is geen enkele feestdag heilig. Het wangedrocht gebruikte het Chinees nieuwjaar om zich voor het eerst flink te verspreiden, bracht voor Pasen alle Bach-koren tot zwijgen en besmette de organisator van Pinkpop. Maar het feest dat in het bedrijfsleven voor de grootste knoop in de maag zorgt, is Kerst.

Kerst 2020. Winkelbedrijven die in de zomer altijd graag de nieuwe zendingen kerstballen en lichtslangen inspecteren, weten dat Chinese fabrieken die die dingen normaliter meteen na het Chinees nieuwjaar beginnen te produceren, dit keer lang platlagen vanwege de corona-uitbraak. MGA Entertainment, het Amerikaanse bedrijf achter het ook bij Nederlandse kinderen populaire L.O.L. Surprise!-speelgoed, luidde op CNN al de noodklok over potentiële schaarste met Kerst.

Maar de ergste nachtmerrie wordt volgens de financiële krant Nikkei door managers uit de containerscheepvaart al met koude rillingen over de rug een ‘corona Christmas’ genoemd. Een kersttijd waarin mensen zich opnieuw, of nog steeds, voor het virus moeten verstoppen en alleen buiten de deur komen om weer een boodschappenkarretje vol etenswaren te laden.