Het kabinet verlengt daarmee de sluiting die aanvankelijk tot 6 april zou duren. Hierdoor blijven scholen, kinderdagverblijven en eet- en drinkgelegenheden voorlopig dicht. Ook de andere maatregelen tegen het coronavirus blijven nog zeker ruim drie weken van kracht.

Dit betekent dat bijvoorbeeld sportclubs, theaters, musea en kappers ook dicht blijven. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is, waren al voor langere tijd verboden, tot 1 juni.

Volgens de premier was er geen ander besluit mogelijk om te voorkomen dat de virusuitbraak uit de hand loopt. ‘Het verloop van het aantal besmettingen en de capaciteit op de intensive care-afdelingen laat geen ander besluit toe. Ik hoop dat iedereen dit in Nederland ook begrijpt.’

Lockdown

Een nieuwe lockdown is volgens de premier ‘niet voorzien’. Er zijn geen plannen om voor 28 april de maatregelen nog verder aan te scherpen, maar ‘in een crisis weet je nooit 100%’ wat er gebeurt, zegt de premier.

De verlenging betekent ook dat mensen zoveel mogelijk binnen moeten blijven. Mensen moeten als het even kan thuis werken en anderhalve meter afstand bewaren tot elkaar. Het kabinet kijkt de week voor 28 april of het de maatregelen verder verlengt.

Rij- en rusttijden

Of de verlenging ook betekent dat regels die specifiek voor de logistiek gelden, ook van kracht blijven, is nog niet bekend. Het gaat dan onder meer om verruiming van de rij- en rusttijden voor vrachtwagenchauffeurs en versoepeling van de venstertijden in binnensteden.