Het Topteam Logistiek heeft een nieuwe samenstelling waarmee het aan de slag gaat met de actieagenda 2020-2023. Hopelijk een volledig post-coronatijdperk. Mariëlle van Spronsen (PostNL) en Annemarie Terpstra (terminal-operator CTT) treden per 1 april 2020 toe tot het team van de Topsector Logistiek.

Naast Ruud Vat verlieten Peter van Laarhoven, Peter van der Meij eind 2019 het topteam, vanwege het naderende einde van het huidige programma. Het nieuwe programma heeft als thema: ‘Op weg naar een concurrerende en emissieloze logistiek in Nederland’.

Mariëlle van Spronsen, program manager corporate social responsibility bij PostNL, was de afgelopen tijd al nauw betrokken bij de Topsector Logistiek als kwartiermaker ‘steden’ voor het nieuwe uitvoeringsprogramma 2020-2023. Van Spronsen: ‘Verduurzamen betekent innoveren: zaken anders organiseren en anders doen dan nu. En investeren in procesoptimalisatie. Ervoor zorgen dat dit haalbaar en realistisch is voor zowel de grote als kleine ondernemer, zie ik als mijn belangrijkste uitdaging.’

Annemarie Terpstra

Als lid van de stuurgroep synchromodaal transport is Annemarie Terpstra, commercieel directeur van CTT, ook al langere tijd betrokken bij de Topsector Logistiek. Terpstra is nu benoemd tot mkb-vertegenwoordiger in het topteam en neemt het stokje over van Ruud Vat. Hij verliet het Topteam Logistiek vorig jaar.

‘Ik wil meehelpen om de afstand tussen beleid en de dagelijkse praktijk te verkleinen. Door samenwerking en verbinding te zoeken tussen bedrijven en overheid, met als doel ‘concrete werkbare oplossingen’. Op die manier gaan ondernemerschap, groei, innovatie en duurzaamheid hand in hand voor een logistieke ‘top’ sector’, aldus Terpstra.

Aad Veenman, voorzitter van de Topsector Logistiek: ‘De huidige coronacrisis laat indringend zien hoe belangrijk onze logistiek is. Reden temeer om de schouders onder verdere versterking en innovatie van de logistieke functie te zetten. Met de toetreding van Mariëlle van Spronsen en Annemarie Terpstra vormen we een krachtig en divers topteam waarin alle aspecten van de logistiek vertegenwoordigd zijn.’

Slagkracht

Hij vervolgt: ‘Samen gaan we ons inzetten voor het verbeteren van de economische slagkracht en het verdienvermogen van de Nederlandse logistiek. Dit doen we door innovatie en de toepassing van nieuwe oplossingen in de logistiek te bevorderen. Daarnaast hebben we de ambitie om met logistiek een maximale bijdrage te leveren aan maatschappelijke uitdagingen, vooral op het gebied van energie en verduurzaming.’

Binnen de Topsector Logistiek werken bedrijven, onderzoekers en overheden samen aan nieuwe oplossingen voor een concurrerende en emissieloze logistiek in Nederland. Het Topteam Logistiek bestaat per 1 april 2020 uit:

  • Aad Veenman (boegbeeld/voorzitter)
  • Jan Hendrik Dronkers (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en vertegenwoordiger overheid)
  • Annemarie Terpstra (CTT en vertegenwoordiger mkb)
  • Rob Zuidwijk (Rotterdam School of Management en vertegenwoordiger wetenschap)
  • Steven Lak (Evofenedex en vertegenwoordiger Logistieke Alliantie)
  • Ronald Paul (Havenbedrijf Rotterdam en bestuurslid TKI Dinalog)
  • Wando Boevé (ECT en multimodale transportcorridors en knooppunten)
  • Astrid Buijssen (Shell en logistieke ketens/supplychains)
  • Mariëlle van Spronsen (PostNL en steden)
  • Jan Bert Schutrops (Vopak en huidig programma NLIP/iSHARE)

Topteam Logistiek