Die kredietwaardigheid is ronduit slecht, aldus Creditreform. Rond een vijfde (18,1%) van de 72.000 onderzochte bedrijven is nu al bijna insolvent en de huidige crisis kan veel bedrijven het laatste duwtje geven, stelt woordvoerder Patrik-Ludwig Hantzsch van Creditreform.

Het ergst is de situatie in het pakketvervoer, zegt hij. Daar staat bijna een derde van de bedrijven het water na aan de lippen en is eigenlijk sprake van een acute insolvabiliteit. Duitsland telt in totaal 5.856 koeriers, waarvan 1.872 heel slecht voorbereid zijn op enige financiële tegenslag of vraaguitval, blijkt uit de studie.

Wegvervoer

In de scheepvaart en opslag (beide 19%) zit ook een deel van de bedrijven tegen de bestaansgrens aan en zijn nauwelijks crisisbestendig te noemen, aldus Creditreform. Luchtvracht en het wegvervoer zijn nog het minst bedreigd. Daar beloopt het aantal ondernemingen met een slechte kredietwaardigheid op 16% (wegvervoer) en 11,4% (luchtvaart).

Het recente onderzoek van Creditreform laat nog geen sporen zien van de corona-epidemie op de kredietwaardigheid in de logistiek. De analist laat echter wel doorschemeren dat het huidige onderzoek een eerste stresstest is, waarvan de eerste resultaten voor een groot aantal bedrijven niet bemoedigend is te noemen.

Faillissementsaanvraag

De Duitse overheid heeft intussen ook aan logistieke bedrijven financiële steun toegezegd, maar die hulp zal pas over weken en misschien zelfs maanden beschikbaar zijn. Met het oog op de verwerking van aanvragen, heeft het Duitse ministerie van Justitie voor bedrijven die in de financiële problemen komen door het coronavirus, de verplichting om een faillissementsaanvraag in te dienen, opgeschort tot eind september 2020.