Dat zegt Peter Heijkoop van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in de Volkskrant. De steun voor zzp’ers is één van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om ondernemend Nederland door de coronacrisis te slepen.

Voor een periode van drie maanden kunnen zij via een versnelde procedure in aanmerking komen voor een aanvulling van het inkomen tot het bestaansminimum. Dit kan binnen vier weken worden geregeld en voorschotten zijn mogelijk, terwijl het aangevulde bedrag niet hoeft te worden terugbetaald.

Nieuwe en minder strenge criteria

Dat de eerste loketten opengaan, wil niet zeggen dat de regeling al uitgewerkt is. Dat duurt nog een paar weken en kan niet sneller, zegt Heijkoop. Maar gemeenten worden nu al overspoeld door zzp’ers die bijstand aanvragen, omdat hun inkomen in korte tijd vrijwel helemaal is weggevallen. De tijd die nog nodig is om de regeling uit te werken, heeft deze groep ondernemers niet.

Daarom worden hun aanvragen vanaf volgende week al beoordeeld volgens de nieuwe en minder strenge criteria. Zzp’ers hoeven alleen een vragenlijst in te vullen en als aan de eisen is voldaan, kunnen er alvast voorschotten worden toegekend. Daarvoor is een bedrag van 250 miljoen euro beschikbaar.

Amsterdam en Rotterdam

Volgens de VNG gaan de eerste loketten maandag in Amsterdam en Rotterdam open en wordt in Utrecht, Den Haag en de Drechtsteden hard gewerkt om ook na het weekend de vele binnengekomen aanvragen te verwerken.