Bloementransportmarkt

Met vijftig vrachtwagens die dag en nacht pendelen tussen kwekers en veilingen is Wematrans een van de grotere spelers op de bloementransportmarkt. Twee jaar geleden is de vijfde vestiging geopend in Naaldwijk, waar Wematrans ook al een vesting in de bloemenveiling heeft. Nu zijn er nog een paar mensen aan het werk voor een verzending. ‘Maar dit is echt een laatste stuiptrekking’, zegt Teerds.

‘We bestaan twintig jaar, hebben 140 mensen in dienst. Dit is gewoon … tja, verzin maar een superlatief.’ Dit zou voor de hele sector de belangrijkste periode van het jaar moeten zijn, met veel feestdagen waar bloemen bij horen.

‘In deze periode moet je je winst maken. Alles op de veiling draait nu door, omdat er geen afzetmarkt meer is. Wat wij nu nog doen, is onze klanten onderhouden. Wij rijden nog wel, maar steeds met halve vrachten. Hier een paar karretjes, daar een paar karretjes. Dat is niet winstgevend, maar we willen onze klanten overeind houden, want die hebben het heel zwaar. We hopen dat wij en onze klanten met de steunmaatregelen van het kabinet het kunnen redden.’

Export

Zijn overbuurman Carlo Nuijten van exporteur Dames Plants ziet het somber in. Ook bij hem een lege hal, er gaat vandaag nog een laatste kleine zending planten naar Engeland, maar die gaat morgen waarschijnlijk ook op slot. In zijn kantoor staan lege bureaus. ‘We zijn nu volop bezig met regelingen voor het personeel. Daarna wil ik toch weer verder kijken.’

‘De minister beloofde een borgstelling voor drie tot zes maanden. Maar dat is veel te weinig. Mijn klanten zijn vooral tuincentra, groothandelaren en retail in achttien verschillende landen. Denk je dat zij in die landen ook noodhulp krijgen. Er gaan jaren overheen voordat we dit weer op de rit hebben.’

‘We worden straks wakker in een andere wereld. De grote jongens komen hier nog wel doorheen, denk ik. Maar de kleintjes zullen het lastig krijgen.’