Bij Blokker is een klein deel van het assortiment problematisch, vertelt Hans Danhof, die verantwoordelijk is voor de toelevering van producten. Hij wil niet zeggen om welke producten het gaat. ‘We doen geen uitspraken over de artikelen. Dat kan juist de leegloop van die producten versnellen’, aldus Danhof.

Hij benadrukt dat, waar mogelijk, naar vervangers wordt gezocht uit het bestaande productenaanbod. ‘Wij hebben vaak niet één airfryer, maar meerdere van A- en B-merken.’ Verder legt Blokker tijdelijk voor al zijn producten extra voorraden aan, met het oog op het mogelijk wegvallen van productielijnen.

Action

Winkelketen Action zegt voorlopig genoeg producten op voorraad te hebben. Er is geen noodzaak om naar leveranciers in andere landen dan China uit te wijken. Het bedrijf houdt de situatie scherp in de gaten en staat in nauw contact met zijn leveranciers.

Hema

Hema heeft momenteel geen problemen met de levering van zijn producten, legt een woordvoerster uit. Wel maakt de winkelketen zich zorgen over de gezondheid van zijn personeel in China. Het bedrijf heeft in het land zo’n zestig medewerkers.

Coolblue

Coolblue, de op één na grootste webwinkel van Nederland, beperkt zijn verkopen omdat de aanvoer van artikelen uit China stokt. Het bedrijf heeft prijzen verhoogd en maakt geen reclame meer. Zo hoopt het te voorkomen dat artikelen uitverkocht raken.

In een interne mail die in het bezit is van de NOS, zegt een marketingmedewerker de verkopen de temperen door ‘de marketing uit te zetten en prijzen aan te passen’. Zo wil het bedrijf ‘onze hele grote schuren tot de nok toe vullen’.

De maatregelen zijn nodig omdat ‘de productie in China op een heel laag pitje staat’. Het bedrijf verwacht, zo staat in de mail, ‘de komende weken en maanden beschikbaarheidsproblemen bij onze leveranciers’. Een woordvoerder van Coolblue bevestigt dat de verkopen worden getemperd door in de mail genoemde maatregelen.