De acquisitie is onderdeel van de expansie-strategie van de Deense transportmultinational om in de snelgroeiende contractlogistiek voor onder meer de e-commercemarkt snel schaalgrootte te krijgen in de wereld.

Na de gedeeltelijke ontmanteling in 2018 van expeditiedochter Damco werden deze logistieke activiteiten overgeheveld van Damco naar het moederconcern om een betere koppeling te hebben met het containervervoer van de rederij. De distributie- en opslagactiviteiten in de zogeheten ‘end-to-end-supply chain’ richt zich vooral op winkels, e-commerce en tussenhandel.

800.000 vierkante meter

Performance Team beschikt in Noord-Amerika over 24 distributiecentra van samen 800.000 vierkante meter op strategische punten in de VS en Canada. De logistieke divisie van Maersk telt in Noord-Amerika zelf al 22 distributiecentra met een gezamenlijke oppervlakte van 563.000 vierkante meter. Maersk verdubbelt dan ook zijn opslagcapaciteit met de overname.

De omzet van de samengevoegde distributie-activiteiten van Maersk en PT bedraagt straks 931 miljoen dollar. Maersk verwacht dat de groep jaarlijks 90 miljoen dollar aan het holdingresultaat bijdraagt.

Uitbesteden

De Denen hebben hooggespannen verwachtingen van de Noord-Amerikaanse markt, omdat het uitbesteden van distributie-activiteiten nog in de kinderschoenen staat en de e-commercemarkt jaarlijks met 12% groeit. Maersk schat de omvang van de totale Noord-Amerikaanse opslag- en distributiemarkt op 50 miljard dollar per jaar. Dat is een kwart van de totale mondiale markt van rond de 200 miljard dollar.

PT is een familiebedrijf uit Californië dat de laatste vier jaar met gemiddeld 17% is gegroeid naar een omzet van 525 miljoen dollar vorig jaar. Het aangepaste bedrijfsresultaat kwam daarbij uit op 90 miljoen dollar. De acquisitie moet nog door de bevoegde mededingingsautoriteiten worden goedgekeurd.