In 2019 groeide de economie met 6,1% ten opzichte van een jaar eerder, in lijn met de verwachtingen van economen. Het zijn de laagste groeicijfer in 29 jaar. De Chinese overheid hanteerde voor het afgelopen jaar een bandbreedte voor de economische groei van 6 tot 6,5%. In het vierde kwartaal groeide de economie met 6%.

Uit officiële cijfers bleek vrijdag verder dat de winkelverkopen in China in december met 8% zijn aangedikt ten opzichte van een jaar eerder. Daar werd gerekend op een groei van 7,9%. De industriële productie nam in de laatste maand van het jaar met 6,9% eveneens sterker toe dan voorzien.

Handelsdeal

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese vicepremier Liu He zetten eerder deze week hun handtekening onder een gedeeltelijke handelsdeal. Daarmee maakten de twee landen een pas op de plaats in hun handelsoorlog die anderhalf jaar geleden ontstond.

China belooft in de zogeheten fase 1-deal meer Amerikaanse goederen te kopen, waaronder miljarden dollars extra aan landbouwproducten, zo werd eerder al bekend. Daarnaast zegde Peking toe patenten beter te beschermen en de financiële markt verder open te stellen voor buitenlandse partijen. De VS zien af van een eerder aangekondigde ronde van nieuwe importheffingen.