Het gaat om mkb-bedrijven waarvoor zo’n drieduizend postbezorgers werken. De franchisenemers van VFS bedienen zo naar eigen zeggen meer dan 20% van het netwerk van Sandd. Ze claimen dat franchise-overeenkomsten tussentijds niet meer worden nagekomen, ‘met alle dramatische gevolgen van dien’.

Schade

VFS heeft al uitgangspunten voor het bepalen van de schade voorgesteld. Maar Sandd zou die willen omzeilen door er bij individuele franchisenemers andere uitgangspunten door te drukken.

‘Je zet een franchisenemer onder druk, zodat hij een contract ondertekent met andere uitgangspunten voor een schadebepaling. De rest volgt dan vanzelf wel. Dat willen we voorkomen’, legt voorzitter Mario de Koning van VFS uit. Hij heeft de indruk dat zo geprobeerd wordt de franchisenemers tegen elkaar uit te spelen.

Gefixeerd

PostNL betreurt de situatie en zegt juist al lange tijd te proberen om in gesprek te komen met VFS. Die partij zou echter te veel gefixeerd zijn op financiële compensatie en daardoor de belangen van medewerkers vergeten.

‘Wij hebben werk voor de bezorgers van de franchisenemers. Maar dan moeten we wel eerst met de franchisenemers over de samenwerking kunnen praten.’ De zegsman van PostNL geeft aan dat de tijd inmiddels dringt. Per 1 februari houdt het Sandd-netwerk op te bestaan en dan zou alles dus eigenlijk geregeld moeten zijn.

Lastige puzzel

De aanstaande postfusie zorgt voor een lastige puzzel bij PostNL als het gaat om het in elkaar schuiven van de werkroosters van personeel van beide bedrijven.

Onlangs meldde de NOS al dat het leeuwendeel van de Sandd-mensen mogelijk de baan kwijtraakt. Onder meer personeel dat voor franchisenemers werkt zou buiten de boot vallen. PostNL benadrukte vervolgens dat circa elfduizend postbezorgers van Sandd een baan is beloofd. De belofte geldt evenwel niet voor alle personeelsleden van het overgenomen bedrijf.