Het Ifo-instituut in München is een van de grote economische onderzoeksinstituten van onze oosterburen. De Ifo-index voor het zakelijk klimaat in het land steeg in december 1,2 punten tot 96,3.

Ifo baseert zijn prognoses op een enquête onder 9000 ondernemers in alle sectoren. Een kleine heropleving in de laatste maand van het kalenderjaar is niet verrassend. De Ifo-index staat ook nog steeds onder de 100, waarbij optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden. Maar de mate waarin de indicator steeg verraste de meeste analisten wel. Ze hadden er gemiddeld op gerekend dat de teller bij 95,5 punten zou stokken. Volgens Clemens Fuest, de voorzitter van Ifo, gaat de Duitse economie met ‘iets meer vertrouwen’ het nieuwe jaar in.

Winter

Het is maar in welke branche je actief bent. In december verbeterde zich de stemming in de industrie en de dienstverlening, maar zakte juist de handel en de bouw iets in. De bouw heeft natuurlijk ook met de aanstaande winter te maken en de handel heeft de buit van de feestdagen nu wel ongeveer binnen.

De meeste door persbureau DPA geraadpleegde economen houden zorgen. Ralph Solveen, van de Commerzbank, is niet optimistisch over de industrie. Die heeft last van de kwakkelende economie en de vele actuele en dreigende handelsconflicten. Wat vooral meezit is de consumptie, die wordt gesterkt door forse loonsverhogingen, de lage rente en de overspannen arbeidsmarkt.

Volgens Carsten Brzeski, hoofdeconoom van Bank ING, lijkt ‘het ergste voor de Duitse economie voorbij’.’ Een recessie lijkt afgewend. Maar, zegt Brzeski, de rente kan niet oneindig zo laag blijven als nu.

Pessimistisch

In de maand november zijn Duitse ondernemers in logistiek en transport intussen weer een stuk pessimistischer geworden over de gang van zaken en vooral de vooruitzichten. De Ifo-indicator voor het economische klimaat daalde voor de zevende maand op rij.

Deze indicator wordt door Ifo bijgehouden in opdracht van de Bundesvereinigung Logistik (BVL). Hij daalde in november met zowat een half punt tot 96,1 ten opzichte van de oktoberwaarde van 96,4. Een stand beneden de 100 punten betekent dat een meerderheid van de ondernemers meer wolken aan de lucht ziet dan zon. Op dit moment gaat het volgens de meeste bedrijven zo slecht nog niet. De Ifo-index die het huidige zakelijke klimaat meet, daalde in november weliswaar naar 103 punten, maar blijft daarmee positief. Een forse daling was er wel ten opzichte van november vorig jaar, toen de indicator nog op 115,6 punten uitkwam. We moeten teruggaan tot september 2013 voor een lagere beoordeling van de gang van zaken in transport en logistiek.

De kijk op de nabije toekomst is nog veel minder rooskleurig. De indicator daarvoor kwam in november uit op 89,7 punten, dus zwaar onder de waarde van 100. Relatief veel bedrijven voorzien in de komende tijd mensen te moeten ontslaan. Het is alweer zes jaar geleden dat zoveel ondernemers meenden hun personeelsbestand te moeten inkrimpen.