Hinder op snelweg en bij dc’s door acties bouwers en boeren

stikstofcrisis

Opnieuw is Nederland in de greep van acties van boze boeren en bouwers. Vanuit onder meer Alkmaar, Apeldoorn, Assen, Berkel en Rodenrijs, Born, Helmond en Tilburg trekken actievoerders over de snelwegen op naar onder meer Den Haag en het Mediapark in Hilversum. Ook diverse dc’s van supermarkten hebben hinder van actievoerders.

Op veel snelwegen staan door de protestacties lange files. De ANWB had daar dinsdagavond al voor gewaarschuwd. Tijdens de piek, rond 08.30 uur, stond er woensdag circa vierhonderd kilometer file. Normaal is dat op woensdag zo’n 250 kilometer.

De acties zijn gericht tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Niet alleen bouwers en boeren hebben last van de stikstofcrisis, ook de bouw van zonneparken, windmolens en andere duurzame energieprojecten loopt gevaar. Ook de transportsector heeft hier last van, omdat er minder vraag is naar vervoer.

Distributiecentra

Daarnaast voeren boeren acties bij distributiecentra van supermarkten in Tilburg (Albert Heijn) en Breda (Jumbo). Vroeg in de ochtend doken de activisten als eerste op bij het dc van AH aan de Pegasusweg in Tilburg. Volgens een woordvoerster van het concern was er geen sprake van een blokkade. Na enige tijd vertrokken de tractoren weer.

Vlak daarna doken actievoerders op bij een distributiecentrum van Jumbo in Breda met ongeveer veertig tractoren en tankwagens. Ze stonden niet op het terrein van het centrum maar op de toegangsweg daar naar toe. Aan de andere kant van het terrein was het distributiecentrum gewoon bereikbaar voor vrachtwagens van het supermarktconcern.

Volgens Omroep Brabant hebben boeren ook de toegangswegen naar het distributiecentrum van Jumbo aan de Balkweg in Den Bosch geblokkeerd en rijden boeren rondjes rond het distributiecentrum van Jumbo in Veghel, waar ook het hoofdkantoor van de supermarktketen is gevestigd.

De maat is vol

Volgens melkveehouder Johan van Gorp uit Alphen kwam de actie spontaan tot stand. ‘Het is een ongecoördineerde actie. We zijn vanmorgen met een aantal boeren uit de omgeving bijeengekomen en hebben ter plekke besloten hiernaartoe te gaan. Voor ons is de maat vol.’

Rond 10.30 uur vertrokken de boeren na een waarschuwing van de politie dat de actievoerders zouden worden aangehouden als ze op deze plek zouden blijven staan. Ook dreigde de politie in dat geval de tractoren in beslag te nemen.

Industrie

In Bergen op Zoom hebben boeren en bouwers het terrein van chemiebedrijf Sabic bezet en in Geertruidenberg (Noord-Brabant) voerden boze boeren en bouwers actie bij de Amercentrale ‘om te laten zien dat de industrie ook veel uitstoot’.

Op het Mediapark in Hilversum zijn veel protesterende boeren. Ze worden toegelaten op het terrein, ‘zolang ze zich maar aan de aanwijzingen houden’. Er is veel politie op en rond het omroepterrein en mogelijk wordt het alsnog afgesloten voor actievoerders.

De Grote Markt in Gouda staat vol met tractoren. Daar staat het stadhuis. Volgens de politie zijn er in veel meer steden korte acties van boeren en bouwers.

Ook bij op- en afritten van snelwegen is veel politie. Actievoerders worden soms tegengehouden of bekeurd. De politie roept weggebruikers, dus ook boeren, op om hulpdiensten ruim baan te geven. De A9 bij Akersloot (Noord-Holland) is afgesloten om verkeerschaos in de Wijkertunnel door boze boeren te voorkomen.

Acties bij grensovergangen

Ruim honderd boeren uit de Duitse grensstreek hebben zich aangesloten bij een protesterende groep boeren uit de Achterhoek. Ze trekken gezamenlijk naar het Gelderse provinciehuis in Arnhem. Bij Coevorden hebben boeren met trekkers de grensovergang naar Duitsland geblokkeerd.

Het kabinet bereikte dinsdagavond een akkoord met koepelorganisatie Landbouw Collectief over stikstofmaatregelen. Maar volgens Farmers Defence Force, een van de radicalere organisaties, gaat het om een onvolledig principe-akkoord en blijven acties hard nodig. Dinsdag nam de Eerste Kamer de ‘spoedwet aanpak stikstof’ aan, met daarin maatregelen om de bouwsector snel weer op gang te krijgen.