De Eerste Kamer debatteerde dinsdag urenlang met minister Carola Schouten (Landbouw, foto) over het wetsvoorstel. De partijen die in de Tweede Kamer voor stemden, hebben samen geen meerderheid in de senaat. Daarom was steun van de OSF en Groep Otten nodig. Overigens liet ook 50PLUS lange tijd in het midden of haar senatoren de wet zouden steunen.

Boeren naar Binnenhof

Voor de stemming in de senaat kwam onverwacht een groep boeren naar het Binnenhof in Den Haag. Senatoren schrijven op Twitter dat ze het getoeter van de tractoren in de plenaire zaal van de Eerste Kamer konden horen. De voorzitter van de senaat vroeg Eerste Kamerleden na afloop het Binnenhof te verlaten via het Mauritshuis, omdat de kant van het Buitenhof geblokkeerd was wegens demonstrerende boeren.

Het stemmen over de wet is de laatste actie van de senaat voor de Kerstvakantie. Op de valreep kreeg het kabinet zijn wet er dus doorheen. Een belangrijke stap, omdat de coalitie haast wil maken met stikstofmaatregelen die moeten voorkomen dat Nederland langer plat blijft liggen. Door een uitspraak van de Raad van State eind mei lag de vergunningverlening voor projecten die stikstof uitstoten stil.

Werkgevers willen meer actie

Dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met de spoedwet is slechts een eerste stap om de bouw weer op gang te krijgen. Dat zeggen werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie.

Volgens de ondernemersorganisaties biedt de wet een basis om uiteindelijk uit de crisissfeer komen. ‘Maar met alleen een wet zijn we er bij lange na nog niet. Nu komt het aan op actie en uitvoering van zaken’, zo klinkt het.

Drempelwaarde

De ondernemersverenigingen pleiten onder meer voor het zo snel mogelijk instellen van een landelijke drempelwaarde voor zowel stikstofoxide als ammoniak. Ook moet een robuust natuurschadeherstelprogramma komen. Zonder natuurherstel loopt een drempelwaarde het risico onderuit te gaan bij de Raad van State, waarschuwen ze.

Regionale drempelwaarden per natuurgebied, waar de minister nu aan denkt vinden de organisaties, geen goed idee. Dit zou in de praktijk onwerkbaar zijn voor bedrijven omdat vaak niet duidelijk is waar stikstof precies neerslaat.

Maak haast met vergunningen

VNO-NCW en MKB-Nederland roepen verder de provincies op om haast te maken met het afgeven van vergunningen, omdat ook op basis van de huidige wetgeving meer mogelijk is dan nu gebeurt. Daardoor liggen tal van projecten stil.

Lees ook: Spoedwet stikstof krijgt meerderheid in Eerste Kamer