De boerenorganisatie wilde actie voeren voor een betere prijs voor de agrarische producten. Om hun doel kracht bij te zetten, waren voor woensdag acties gepland bij tientallen distributiecentra voor supermarkten, door heel Nederland. Het ging onder meer om locaties van Jumbo in Woerden en Veghel en van Albert Heijn in Zaandam en Tilburg, blijkt uit een lijst die NOS wist te achterhalen.

Belangenorganisatie voor supermarkten Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) spande een kort geding aan om de acties te voorkomen. Het CBL was bang dat de boerenorganisatie de distributiecentra zou gaan blokkeren, waardoor vrachtwagens niet meer in en uit zouden kunnen rijden.

Dit zou volgens de brancheorganisatie voor grote problemen zorgen als het gaat om de bevoorrading van supermarkten, zeker nu het bijna Kerstmis is. Op zitting verklaarde de FDF dat zij de distributiecentra niet wilden blokkeren. Wel zouden hun acties naar eigen zeggen voor ‘wat hinder’ kunnen zorgen.

Wel actie voeren, niet platleggen

De voorzieningenrechter besloot dat de FDF wel actie mocht voeren, maar het platleggen van dc’s ging een stap te ver. ‘Iedereen heeft het recht om te demonstreren. Hierbij is enige hinder niet te voorkomen. Een verbod op het veroorzaken van hinder zou dan feitelijk neerkomen op een verbod om te demonstreren’, aldus de rechtbank in een toelichting.

De voorzieningenrechter verbood wel acties die tot gevolg hebben dat distributiecentra platgelegd zouden worden, waardoor distributie feitelijk onmogelijk wordt gemaakt. De gevolgen hiervan zijn volgens de rechtbank ernstig en de schade voor de supermarkten zou zeer groot zijn. ‘Heel veel supermarkten, maar ook derden, denk aan zorginstellingen, worden dan gedupeerd.’

Dwangsom

Wat ook meespeelde in de beslissing van de rechter was dat beide partijen nog niet concreet met elkaar in overleg zijn geweest. Als de FDF morgen tóch distributiecentra platlegt, moet de stichting een dwangsom van 100.000 euro per locatie betalen.

Het CBL zegt blij te zijn met het vonnis. ‘Wij begrijpen de zorgen van boeren en tuinders. Zij leven in onzekerheid over hun toekomst en het is hun goede recht om op te komen voor hun bedrijf en hun sector. Maar supermarkten zijn geen partij in de stikstofdiscussie.’