De verkopende partij is uitgeverij Shared Stories. Deze nam Bruna eind 2017 over van ING en PostNL. Shared Stories denkt Bruna dit jaar weer winstgevend te maken. Bruna kampte met logistieke problemen. De oplossing daarvoor leek te worden gevonden door uitbesteding aan Quantore en CB, maar is nog niet geheel gerealiseerd.

Audax is al uitgever en verspreider voor kioskketens als AKO en The Read Shop en kan daar nu dus Bruna aan toevoegen. Dat betekent voor de Nederlandse markt een enorme concentratie in de distributie van boeken, tijdschriften en schrijfwaren, niet alleen in winkelstraten, maar vooral ook op stations en luchthavens.

Marskramer ook zorgenkindje

Maar Audax zelf kampt ook met problemen. Vorig jaar werd een verlies geleden van tien miljoen euro. Dat kwam mede door een vorige overname, die van huishoudketen Marskramer, die van Blokker werd overgenomen. De winkels van Marskramer kregen sindsdien te maken met een gebrekkige aanvoer van voorraden.

Volgens Audax zouden deze problemen nu vrijwel zijn opgelost. In het Financieele Dagblad zeggen winkeliers van Marskramer echter dat de belevering nauwelijks is verbeterd. Volgens Logistiek.NL zouden veel Marskramer-winkeliers weer een nieuwe overname voorzien.