Het Planbureau zegt in het rapport ‘Zorg voor landschap’ dat het niet alleen om steeds meer en steeds grotere distributiecentra gaat, maar ook om datacenters. Volgens PBL staat 30% van alle Europese datacenters in Nederland, vooral vanwege de vijftien onderzeese kabels die hier aan land komen. Van de ongeveer tweehonderd exemplaren staat 71% in Noord-Holland. 

‘Hyperscale’

Die aantallen zullen de komende jaren naar verwachting met 10% per jaar toenemen. Ook de komst van zogenoemde hyperscale datacenters zet door, verwacht het Planbureau. Daarvan zijn en nu twee: Microsoft in Middenmeer en Google in Eemshaven. 

Het rapport stelt verder dat de voorraad logistiek vastgoed in tien jaar tijd met duizend hectare is toegenomen en nog steeds met meer dan honderd hectare per jaar groeit. Bovendien zijn de dc’s steeds groter geworden.

’In 1970 was een magazijn van tienduizend vierkante meter met een hoogte van 5,5 meter normaal, nu komt tachtigduizend vierkante meter voor en is de hoogte gegroeid naar veertien meter met uitschieters naar veertig meter’, aldus de onderzoekers.

Nieuwe richtlijnen

Ze constateren dat beperking van deze trends geen kabinetsbeleid is. ‘Inpassing’ is dat wel, maar daar is geen programma voor. Vanwege de hoogte en de omvang van de gebouwen is inpassing lastig, zeggen ze.

Het rapport pleit daarom voor nieuwe richtlijnen voor locatie, inpassing en meervoudig ruimtegebruik voor nieuwe distributiecentra en datacenters. Zo zou verplicht gesteld kunnen worden dat daken van nieuwe panden worden voorzien van  zonnepanelen.